main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 juni 2023 — 10:00

Duikexpert over geïmplodeerde Titan: inzittenden hebben er niks van gemerkt

Het laatste nieuws rond de vermiste duikboot Titan is dat die is geïmplodeerd. Vermoedelijk vond de implosie al snel plaats nadat het contact zondag verloren ging. “Dan is het in één keer voorbij. De inzittenden hebben daar niks van gemerkt”, zegt duikexpert Pim van der Horst bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Duikboot Titan, dat onderzoek ging doen naar de gezonken Titanic, werd door vijf mensen bemand en verdween zondag van de radar. Inmiddels zijn wrakstukken van de Titan gevonden en het vermoeden is dat de onderzeeër is geïmplodeerd.

‘Dan is het in één keer voorbij’

Volgens Van der Horst is er de afgelopen “vermoedelijk” voor niets gezocht naar de Titan. “Er zijn nu wrakstukken gevonden, maar zij hadden al vrij snel kunnen weten dat de duikboot geïmplodeerd was. Niet alleen door de geluidssignalen die zij kregen, maar ook door het feit dat het contact was verbroken na ongeveer anderhalf uur na het begin van de duik.”

Van der Horst vertelt dat een duikbootpiloot in geval van nood alle ballast van zijn boot afwerpt. Als hij dat doet, dan drijft de onderzeeër naar het oppervlak. “Dat is niet gebeurd en dat is een signaal dat er iets behoorlijk anders aan de hand kan zijn.”

Het “behoorlijk iets anders” kan dus een implosie zijn geweest. “Als je dan in de boot zelf zit merk je dat niet eens. Het is in één keer voorbij. De inzittenden hebben daar niks van gemerkt.”

Twijfels

Een incident als deze is volgens de duikexpert niet normaal. Hij legt uit: “Het belangrijkste van een duikboot is de cabine waar je met de passagiers in zit. Die hoort tegen die druk te kunnen. Daar hoor je nu twijfels over.”

Daar ging het gisteren ook over in Op1. Toen vertelde hoogleraar onderwaterarcheologie Martijn Manders dat er veel kritiek was vanuit de industrie op hoe de boot was ontworpen. “De één noemt het revolutionair en de ander noemt het harstikke onveilig en te risicovol”, aldus Manders.

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook: 

Onderzeeduikboot Titan geïmplodeerd: ‘Al langer kritiek op makers vanuit de industrie’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder…

Lees meer

Eerste officiële zomerse dag van het jaar, 25 graden in De Bilt

Het is de eerste officiële zomerse dag van het jaar. De temperatuur in De Bilt steeg om 14.00 uur naar 25,1 graden en daarmee is…

Lees meer

IS-zussen veroordeeld tot 3,5 en 2,5 jaar cel

De zussen Amina E. en Amal E. zijn donderdag door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot respectievelijk 3,5 jaar en 2,5 jaar cel voor onder meer…

Lees meer

Huizenprijs stijgt snel tot boven record, denkt ING

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING. In de provincies Groningen, Limburg, Drenthe, Flevoland, Overijssel,…

Lees meer

Politie haalt 18 verwaarloosde dieren uit woning Bergen op Zoom

De dierenpolitie heeft donderdag achttien verwaarloosde dieren uit een woning in Bergen op Zoom gehaald. Het waren zestien verwaarloosde katten en twee honden, meldt de…

Lees meer

Gouverneur Limburg Emile Roemer: rol plannen CO2-importheffing Europees uit, anders vertrekken bedrijven

Commissaris van de Koning in Limburg Emile Roemer wil dat demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) zijn plannen voor de verhoging van de CO2-importheffing…

Lees meer

Te krappe huurmarkt duwt steeds meer starters naar koopwoning

De huizenprijzen rijzen de pan uit en toch zijn er in vier jaar tijd niet zoveel hypotheekaanvragen gedaan. Afgelopen maand werden er 27.000 hypotheekaanvragen geregistreerd….

Lees meer